İnternet kullanımının her geçen gün artmasıyla birlikte karşımıza çıkan yeni bir tehlike var: dark patterns yani karanlık desenler. Bu kötü tasarım yöntemleri, internet sitelerinde kullanıcıları yanıltarak ya da manipüle ederek istenmeyen eylemlere yönlendirmek için bilinçli bir şekilde kullanılan taktiklerdir. Kullanıcıları aldatmak amacıyla tasarlanmış bu desenler, genellikle alışveriş sitelerinde sıkça karşımıza çıkar ve kullanıcıların isteklerine tersten yönlendirerek satın alma işlemlerini hızlandırmayı hedefler.
Bu kötü tasarım yöntemleri arasında; taklit otorite figürleri, yapay aciliyet yaratma, bilgi gizleme, manipülatif dil kullanımı gibi pek çok taktik bulunmaktadır. Örneğin, bir alışveriş sitesinde ürün sepetine eklenen ürünlerin çıkartılması zor, ya da abonelikten çıkış işleminin karmaşık olması gibi durumlar dark patterns kullanılarak bilinçli olarak karşılaşmamızı istediğimiz zorluklar arasındadır.
Kullanıcıların psikolojik etkilerden faydalanarak tasarlanmış olan dark patterns, sadece alışveriş sitelerinde değil, sosyal medya platformlarında, mobil uygulamalarda ve hatta kamu hizmeti sitelerinde bile karşımıza çıkabilir. Bu tür tuzaklardan korunmanın en iyi yolu, bilinçlenmek ve kullanıcı olarak haklarımızı bilmekten geçmektedir. Kullanıcılar olarak, karşılaştığımız kötü tasarım yöntemlerini tanıyarak, manipülasyona karşı daha dirençli olabilir ve bizi yanıltmaya çalışan siteleri fark edebiliriz.